Careuri de definiţii, Careuri pseudo-tematice, Careuri fantezii, Careuri surprize, Careuri tematice, Poze cu rebusişti, Prieteni rebusişti, Amintiri cu şi despre rebusişti, Atelier de creaţie, Epigrame, Noutăţi rebusiste, Bancuri, Umor.
duminică, 9 iunie 2013
VIN CU APĂ (monoverb cu definiţie ilustrat)
Trimite soluţia la rubrica de mai jos, intitulată "comentarii"
După ce am dezlegat ieri hipocrenul, astăzi dau soluţia şi la definiţie:
PLOI
B. VLAD
P.S. Asta e o definiţie clasică, apărută prin anii '70. Imi pare rău că nu-mi amintesc cine e autorul, poate ne ajută cineva. Ar trebui totuşi ca la astfel de probleme să fie menţionat şi autorul iniţial al definiţiei. Excelentă, însă, ilustraţia!
Da, n-ar fi rău să fie menţionat autorul, însă consider că este aproape cu neputinţă. Cu excepţia unor definiţii de antologie care, s-au transmis ca fiind ale anumitor autori, tocmai fiindcă sunt legate de unele situaţii memorabile, celor mai multe definiţii nu li se poate stabili "paternitatea" decât cu aproximaţie, fiindcă, după cum ştiţi, s-a practicat şi se practică încă mai sârguincios "împrumutul" cu sau fără acceptul autorului.
Aceeaşi observaţie ca mai sus: semnul "!" arată că-i vorba despre o definiţie dată în stil enigmistic: PL (La plăcinte înainte!) şi OI (la război înapoi!), deci PLOI = Vin cu apă.
Mulțumesc, maestre, pentru găzduire și respondenților pentru postări. Îmi pare rău că n-a ajuns toată lumea la soluția cerută de mine, dar și așa au fost destule, inclusiv aprecieri. Intervenția de față este menită să scoată în evidență autorul definiției de antologie, folosită de mine în jocul de mai sus. Bibi STOIANOVICI. Am confirmare de 100%, de la maestrul Ion ȘUȘELESCU, fost prieten la cataramă cu maestrul Bibi. Cred că s-a făcut lumină, oarecum, în acest caz. MULȚUMESC!
Nu contest cele spuse de maestrul Şuşelescu. Dar, tocmai pentru a sublinia ceea ce susţineam mai sus, mărturisesc faptul că am „cercetat” prin diferite arhive şi am descoperit că definiţia „PLOI = Vin cu apă” îi este atribuită lui I. Boar. Culegerea cu pricina este apărută prin 2000 şi încearcă să realizeze un instantaneu al stării definiţiei cu pistă falsă la momentul respectiv. Sigur că autorul n-are pretenţia de-a fi tratat aspectul la modul exhaustiv (nici n-ar fi avut cum!), dar un cititor avizat în domeniu poate constata cu uşurinţă că multe dintre definiţii au „căpătat părinţi adoptivi”... Pe de altă parte, însă, monoverbul în cauză foloseşte şi definiţia „La plăcinte înainte, la război înapoi!” cu valoarea ei enigmistică, pentru PLOI, definiţie neconsemnată în carte.
După ce am dezlegat ieri hipocrenul, astăzi dau soluţia şi la definiţie:
RăspundețiȘtergerePLOI
B. VLAD
P.S. Asta e o definiţie clasică, apărută prin anii '70. Imi pare rău că nu-mi amintesc cine e autorul, poate ne ajută cineva. Ar trebui totuşi ca la astfel de probleme să fie menţionat şi autorul iniţial al definiţiei.
Excelentă, însă, ilustraţia!
Da, n-ar fi rău să fie menţionat autorul, însă consider că este aproape cu neputinţă. Cu excepţia unor definiţii de antologie care, s-au transmis ca fiind ale anumitor autori, tocmai fiindcă sunt legate de unele situaţii memorabile, celor mai multe definiţii nu li se poate stabili "paternitatea" decât cu aproximaţie, fiindcă, după cum ştiţi, s-a practicat şi se practică încă mai sârguincios "împrumutul" cu sau fără acceptul autorului.
ȘtergerePLOI
RăspundețiȘtergereLica
PLOI (LA PLĂCINTE ÎNAINTE, LA RĂZBOI ÎNAPOI!)
RăspundețiȘtergereLA TRECEREA PODULUI SE TRAGE STÂNGA.
RăspundețiȘtergereVin cu apă = NORI şi (sprit)
Ioan FELECAN
Având şi semnul "!", definiţia este una enigmistică: "La plăcinte înainte (adică PL), la război înaopi (adică OI)", deci PLOI.
ȘtergerePLOI (VIN CU APA)
RăspundețiȘtergerePLOI - Vin cu apa
RăspundețiȘtergereLA PLACINTE INAINTE, LA RAZBOI INAPOI! - PLOI
RăspundețiȘtergereEste o definitie rebusista cu procedeu enigmistic. Foarte frumoasa. Felicitari!
I.Pop
VIN CU APA - PLOI
RăspundețiȘtergerePL(acinte+răzb)OI = PLOI
RăspundețiȘtergereGh. Gându
PL de la placinte inainte!
RăspundețiȘtergereOI de la razboi inapoi!
PLOI - Vin cu apa.
PLOI - Vin cu apa
RăspundețiȘtergereDar definitia este una mai veche, data in stil enigmistic: la PLacinte inainte, la razbOI inapoi!
PLOI - Vin cu apa
RăspundețiȘtergereLA LACINTE INAINTE, LA RAZBOI INAPOI! - PLOI
RăspundețiȘtergerePLOI - Vin cu apa - PL(acinte) + (razb)OI!
RăspundețiȘtergerelași (la plăcinte înainte, la război înapoi)
RăspundețiȘtergereAceeaşi observaţie ca mai sus: semnul "!" arată că-i vorba despre o definiţie dată în stil enigmistic: PL (La plăcinte înainte!) şi OI (la război înapoi!), deci PLOI = Vin cu apă.
ȘtergereSoluţia corectă: PLOI (La PLăcinte înainte, la răzbOI înapoi!)
RăspundețiȘtergereO problemă frumoasă bazată pe o definiţie de antologie.
Mulţumesc pentru postări!
Mulțumesc, maestre, pentru găzduire și respondenților pentru postări. Îmi pare rău că n-a ajuns toată lumea la soluția cerută de mine, dar și așa au fost destule, inclusiv aprecieri.
RăspundețiȘtergereIntervenția de față este menită să scoată în evidență autorul definiției de antologie, folosită de mine în jocul de mai sus. Bibi STOIANOVICI. Am confirmare de 100%, de la maestrul Ion ȘUȘELESCU, fost prieten la cataramă cu maestrul Bibi.
Cred că s-a făcut lumină, oarecum, în acest caz.
MULȚUMESC!
Nu contest cele spuse de maestrul Şuşelescu. Dar, tocmai pentru a sublinia ceea ce susţineam mai sus, mărturisesc faptul că am „cercetat” prin diferite arhive şi am descoperit că definiţia „PLOI = Vin cu apă” îi este atribuită lui I. Boar. Culegerea cu pricina este apărută prin 2000 şi încearcă să realizeze un instantaneu al stării definiţiei cu pistă falsă la momentul respectiv. Sigur că autorul n-are pretenţia de-a fi tratat aspectul la modul exhaustiv (nici n-ar fi avut cum!), dar un cititor avizat în domeniu poate constata cu uşurinţă că multe dintre definiţii au „căpătat părinţi adoptivi”...
ȘtergerePe de altă parte, însă, monoverbul în cauză foloseşte şi definiţia „La plăcinte înainte, la război înapoi!” cu valoarea ei enigmistică, pentru PLOI, definiţie neconsemnată în carte.
Într-adevăr, iată două frumoase definiţii pentru cuvântul PLOI, aparţinând unor mari maeştri ai rebusului românesc.
ȘtergereB. VLAD