vineri, 14 aprilie 2017

REBUSMANIA LA MAXIM (57) (careu de definiţii)

GRUPUL "REBUSMANIA"
Careu apărut în revista REBUS MAXIM

7 comentarii:

  1. Nu-i de mirare, când în grupul rebusmanilor sunt ...cinci corifei cu litera ”C”
    -PUI LA OALĂ.
    -E BUN PENTRU TOATA LUMEA.
    -GOL PRINTRE PICIOARE.
    -CREATOR POPULAR ANONIM.(2)
    Vă doresc UN PAȘTE FERICIT ! respectabili DOMNI.
    C.C.Tofan

    RăspundețiȘtergere
  2. Maniere de abordare a subiectului - OPRIRI?

    E îndepărtat la timp - RAREORI?

    Privite cu o anume superioritate - ELEVATE? (îmi pare exact pe dos, sînt privite „cu superioritate” cele inferioare)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! Vă mulțumim mai întâi pentru timpul acordat dezlegării careului de grup. Referitor la remarcile făcute pe marginea unor cuvinte, nu voi intra prea mult în detaliu asupra termenilor exemplificați. Definițiile cu pistă falsă nu trebuie interpretate verbatim ori stricto sensu. Dacă-mi permiteți o analogie cu eseul tratând «gustul» de pe blogul dumneavoastră, aș putea spune că atât creația definirii figurative a unui cuvânt, cât şi interpretarea acesteia în momentul dezlegării, reprezintă o procesare de ansamblu a unei noțiuni, care în prealabil, este trecută printr-o serie de filtre, cochetând când cu omonimia, când cu polisemantismul. Mecanismul poate părea extrem de banal pentru o persoană cu un minimum de cunoștințe lingvistice. Va asigur însa că elaborarea unei definiții figurative este un pic mai complexă decât poate părea la o primă abordare. Pentru anumite persoane care nu sunt la curent cu evoluția rebusismului şi a definiției rebusiste de-a lungul timpului, anumite definiții actuale pot părea improprii cuvintelor pe care le desemnează. Rebusiștii avizați știu însă ca există o sumedenie de unghiuri de abordare a sensului unui cuvânt. Daca-mi permiteți o figură de stil, aş putea spune că dacă nu ne plasam în unghiul adecvat, nu putem profita cum trebuie de panoramă.
      În exemplul definiției „PRIVITE cu o anumita superioritate”, cuvântul „Privite”, trebuie interpretat ca un sinonim a lui „considerate”, „socotite”. În aceasta accepțiune, întreaga frază capătă o cu totul altă semnificație.
      La „Maniera de abordare a subiectului”, cuvântul ABORDARE trebuie văzut ca un sinonim a lui ACOSTARE (a cuiva, un subiect reprezentând o persoană). Văzută din acest unghi, întreaga definiție ia o altă turnură, mulându-se destul de bine pe termenul desemnat.
      La RAREORI, interpretarea „codată” ar fi că acest cuvânt desemnează ceva ce se petrece spațiat, la intervale mari de timp. Definiția ar fi fost perfectibila, din punctul meu de vedere, dar totul este o chestiune de gust. Nobody’s perfect ;)

      Ștergere
  3. Lui PRIVITE i-am acordat acelaș sens, nu însă și sintagmei care urmează CU O ANUMITĂ SUPERIORITATE. Ca lucrurile să meargă ar trebui să citesc CA (AVÎND) O ANUMITĂ SUPERIORITATE sau CA (ÎNZESTRATE) CU O ANUME SUPERIORITATE.

    Înțeleg pista falsă și o apreciez totdeauna. Cred însă că la aflarea soluției dezlegătorul trebuie să fie încîntat de performanța și validitatea soluției. Vă mulțumesc pentru răspuns și sper să considerați o lipsă de respect observațiile mele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun venit pe rebusmania! Sper ca materialele apărute aici să vă facă să reveniţi cu plăcere! Vă rog să vă înscrieţi ca prieten al blogului la "Membri" şi să vă treceţi adresa de e-mail la rubrica din dreapta sus (sub ceas), pentru a primi veşti despre noile apariţii pe blog. Vă aştept cu orice comentarii asupra celor apărute. Sunt convins că la postarea de mai sus aţi intenţionat să spuneţi: "(...)sper să NU considerați o lipsă de respect observațiile mele" Vă asigur că nici nu le considerăm astfel... ;) Sănătate maximă!

      Ștergere
    2. Da, mi-a scăpat NU și vă mulțumesc că ați înțeles că omisiunea n-a fost intenționată.

      Am devenit membru și am introdus adresa email. M-ar interesa dacă găsesc undeva studii despre careurile de definiții, a tipurilor de definiții și a exigențelor legate de compunerea lor.

      Ștergere
  4. Nu suntem nicidecum ofuscați de părerile dezlegătorilor. Remarcile D-voastră sunt binevenite. Criticile constructive nu pot fi decât benefice. Suntem în întregime de acord cu faptul că dezlegătorul trebuie să fie încântat atât de performanța dezlegării cât și de pertinența definiției. Este la fel de drept că un careu, chiar și în măsura în care este vorba de unul de grup, rămâne totuși o realizare perfectibilă. În definitiv, deviza grupului Rebusmania a fost întotdeauna "Docendo discimus". Respectele noastre.

    RăspundețiȘtergere