Încrucişare: Dorin PRODAN
Definiţii:
Dumitru CIOFLICA, Serghei COLOŞENCO, Gheorghe CONSTANTINESCU, Costică DUMITRIU,
Costel FILIUŢĂ, Olimpiu LANGA, Dan Ion MATEI, Mihai V. MATEI, Eugen MIHU,
Florian PRICOP, Dorin PRODAN, Marian STANOMIR, Ionel ŞERBAN, Ion TOHĂNEANU.
Careu apărut în revista ALB ŞI NEGRU
Dezleagă online !
Crearea unui context contrafăcut cochetînd cu termenii și structurile verbale specifice unui limbaj tehnic
RăspundețiȘtergere„Indicator de oprire în funcțiune” pentru ÎNCHIS
Prima stratagemă a formulării este folosirea unui limbaj care trimite la un context, acela al semnelor de circulație. Dacă totul s-ar limita la primele trei cuvinte, cuvîntul căutat ar părea numele unui semn rutier. Adaosul însă, „în funcțiune”, spune că indicatorul funcționează. Așa cum o face însă, ne vine în gînd cartonul cu șnur de pe fereastra unui magazin care poate fi întors și pe dos cu inscripția DESCHIS. Oprirea glisează astfel din contextul rutier în acela al întreruperii lucrului la sfîrșitul zilei de muncă. Indicatorul funcționează corect, magazinul s-a închis.
„Expresia comună a două limbi” pentru ORĂ
Aici termenii sînt ai unui context filologic și ne putem bate capul zdravăn pentru a găsi ceea ce insinuează formularea. Ideea de a dezlega totuși enigma este aceea de a căuta alt înțeles al cuvintelor. Și, mai ales pentru că avem de a face cu un cuvînt de doar trei litere, vom găsi repede o altă semnificație, aceea a limiblor de ceas. Într-adevăr, așezarea lor pe cadran – „expresia comună” – arată mereu ora.
„Lucrare de interes global” pentru ATLAS
„De interes” abate atenția de la reprezentarea globului la importanța pentru lumea întreagă.
„Dau niște replici grozave” pentru SEISME
„A da replici” ne situează în zona teatrului sau a înfruntăriii dialogate. Și admirativul „grozave” ne cufundă cu totul în acest context. Destul de greu, ignorînd pe grozave, putem ajunge la cutremure.
„Cădere în dizgrație” pentru URÂȚIRE
Semnficația expresiei este pierderea favorii sau a bunăvoinței (grației) cuiva important sau superior. Grația înseamnă însă un cumul de trăsături care te fac plăcut: mlădiere, suplețe, zveltețe, delicatețe. Pe care le poți pierde doar prin trecerea vremii.