marți, 20 ianuarie 2015

TRAG... LA MĂSEA (antogramă)

Amintesc rebusmaniacilor că: ANTOGRAMA se rezolvă după o metoda similară celei folosite în cazul sinagramei. De data aceasta însă, va trebui să găsim un antonim al cuvântului rezultat în urma desprinderii unei litere din cuvântul iniţial, după care se adaugă litera extrasă. De exemplu, avem cuvântul REDA. Extrăgând litera D, va rezulta REA. Unul dintre antonime este BUNĂ... Adăugând litera extrasă, vom ajunge la soluţia BUNDĂ...

Trimite soluţia la rubrica de mai jos, intitulată "comentarii"
Toate răspunsurile vor fi publicate după cca. două săptămâni.

15 comentarii:

  1. MOLARI din VIO(R)I-MOLA(R)I

    RăspundețiȘtergere
  2. VIORI -- VIOI -- MOLÂI -- MOLARI

    Altă soluţie ar fi (cu alt titlu):
    VIORI -- VIOI -- MOALE -- MORALE

    RăspundețiȘtergere
  3. P. HRISTODULO

    VIORI = VIORI + R = MOLAI + R = MOLARI

    RăspundețiȘtergere
  4. VIORI - R = VIOI / MOLĂI + R = MOLARI
    Am o nedumerire: la Sinagramă aţi indicat că litera extrasă se adaugă la începutul sau la sfârşitul cuvântului rezultat (problema din 12 ianuarie). La Antogramă litera respectivă poate fi ataşată oriunde?
    Mulţumesc!
    Mihai G.

    RăspundețiȘtergere
  5. După ce postează soluţia corectă, Mihai G. spune:
    "Am o nedumerire: la Sinagramă aţi indicat că litera extrasă se adaugă la începutul sau la sfârşitul cuvântului rezultat (problema din 12 ianuarie). La Antogramă litera respectivă poate fi ataşată oriunde? Mulţumesc! Mihai G."

    RăspundețiȘtergere
  6. MOLARI
    (viori - r = vioi <> molâi + r = molari)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am mai spus-o și cu alt prilej, referitor la sinagramă: genul și-a cam epuizat resursele (doar ortografia cu â a mai adus un suflu nou). Și dacă vrem ca sinagrama să nu rămână piesă de muzeu, cred că trebuie renunțat la restricția privind amplasarea în soluție a literei extrase. Limba e un fenomen viu, de care și dicționarele țin cont. Și cum rebusul are ca materie primă limba, trebuie să fie și el un fenomen viu. Desigur, trebuie ținut echilibrul între un conservatorism prea rigid și un modernism prea zglobiu. Chiar dacă am îmbrățișat modalitățile enigmistice noi (animatele. sonorele, secvențialele, intercalatele), mă consider mai degrabă conservator (de pildă, nu sunt un fan al înmulțirii genurilor hibride ;din punctul meu de vedere, acceptabile doar pentru problemele pe eveniment). Dar țin cont de realități. Știu că propunerea mea (căci, după dezbateri, decizia NE aparține) poate părea un sacrilegiu față de inventatorii genurilor.,Dar dacă vrem ca și nepoții noștri să se delecteze cu câte o sinagramă sau antogramă inedite, consider că o soluție este și renunțarea la restricția amintită. Dacă limba și rebusul sunt vii, nu cred că avem dreptul să lăsăm să moară unele genuri, pentru care se găsesc astfel de leacuri... neinvazive. Iar un viitor spațiu de dezbatere ar fi util pentru problemele ne-enigmistice ale enigmisticii.

    Ananei GAGNIUC

    RăspundețiȘtergere
  8. Vă mulțumesc pentru lămuriri!
    Mihai G,

    RăspundețiȘtergere
  9. VIORI -i = VIOI
    antonimul lui VIOI - MOLÂI
    MOLĂI + R = MOLARI
    Nu ştiu dacă raţionamentul meu e bun.
    DanyL.

    RăspundețiȘtergere
  10. VIORI - VIOI - MOLÂI - MOLARI

    Marius D., Cluj

    RăspundețiȘtergere
  11. MOLARI - VIORI - R --- VIOI; MOLÂI + R
    Interesantă problema.

    RăspundețiȘtergere
  12. Soluţia corectă: MOLARI (VIORI – R = VIOI - MOLÂI + R)
    O problemă foarte frumoasă care a primit răspunsuri exacte.
    Mulţumec pentru postări!

    RăspundețiȘtergere