miercuri, 1 noiembrie 2023

IN MEMORIAM: LINGVISTICĂ (careu de definiţii)

Marţi, 31 octombrie 2023, am primit de la bunul prieten Oscar Manto vestea tristă că marele rebusist, col. Dr. Nicolae ANDRONESCU a plecat dintre noi.
    "Născut la l martie 1929 în Timişoara. Studii liceale şi apoi licenţiat al Institutului de Medicină din aceeaşi localitate. Între 1954 şi 1989 desfăşoară activitate profesională ca medic militar la unităţi din Caransebeş şi Timişoara, după care trece rezervă cu gradul de colonel.
    Face primii paşi ca autor în rebusism în anul 1940, când publică în Universul copiilor o şaradă, iar cu careu în 1946 în Enigmistica. În această perioadă de început colaborează la publicaţiile Timpul familiei şi Curentul familiei, iar în perioada postbelică la Enigmistica şi Crucişopera. În 1947 este campion de încrucişare la Gri-gri-Crucişopera, obţinând primul loc şi la un concurs de fraze palindromice organizat de revista Enigmistica. Din 1957 colaborează în principal la actuala revistă Rebus. Ocupă locul 5 la primul concurs de definiţii lansat de revista Rebus în 1957 şi primul loc în 1984 la memorialul Vasile Lupan. După 1990, împreună cu Oscar Manto-jr. editează 4 numere din publicaţia Cocktail Enigrna, iar între 1991 şi 2001 realizează la Televiziunea locală emisiunea Concurs rebus. Din 1991 redactează mulţi ani şi pagina rebusistă a săptămânalului timişorean Agenda. Preşedinte de onoare al cercurilor rebusiste Timişoara şi Collegium. Pasionat de umorul liric, publică, ocazional parodii, cronici rimate şi epigrame, mai ales în presa locală, mare parte dintre ele regăsindu-se în volumul Croazieră de plăcere, apărut în 2008. Este şi semnatarul piesei versificate de teatru pentru copii intitulată Circul pe stradă, pusă în scenă la Teatrul de păpuşi din Timişoara."
    Lumea rebusistă a rămas mai săracă fără spiritul elevat şi umorul sclipitor al marelui OM.
    Dumnezeu să-l odihnească în pace şi lumină!
de Nicolae ANDRONESCU

Un comentariu: