vineri, 1 aprilie 2022

LA OI (criptografie)

Trimite soluţia la rubrica de mai jos, intitulată "comentarii" 
Toate răspunsurile vor fi publicate după cca. două săptămâni.

5 comentarii:

  1. Soluţia corectă: ENE, E GALBEN USUCUL (E – NEEGAL – BE – NU-S – U – CU – L)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema suferă din multe puncte de vedere. Nu-i de mirare că dezlegările au fost pe măsură ... adică egale cu zero. M. Gall

      Ștergere
    2. În afară de topica interpretării [E NEEGAL BE CU L, NU-S U], problema nu suferă decât de dezlegători. Iar acceptarea artificiilor de topică în enigmistica românească ține deja de clasa pregătitoare a acestei discipline (anii 1960) [E.G.].

      Ștergere
    3. Sunt mai multe hibe mici (în opinia mea) care, adunate, fac cât una mare.
      1. Topica.
      2. Folosirea formei rare NEEGAL.
      3. Dubla negație (nu-s U [neegali] cu L), formă de exprimare neobișnuită.
      4. Folosirea unui nume propriu (rar prenume). Dacă e nume de familie, adresarea e improprie pentru un limbaj „de stână”.
      5. Peste toate, apare și puțin cunoscutul USUC în dezlegare, într-o întrebare care nu prea are sens. Contează dacă e (mai mult sau mai puțin) galben?
      Sper că dl. Gâldău - pe care îl stimez - nu se va supăra că mi-am exprimat opinia.

      Ștergere
    4. Domnule Matei Gall, mă dădăciți ca pe un enigmist tocmai sosit pe meleagurile noastre! În privința observațiilor, cele cu nr. 2, 3, 4 și 5 sunt niște adevărate comicării și nu comentez asemenea râzgâieli. În privința topicii, credeam că ne-am înțeles: este un semn de slăbiciune, dar nu de incorectitudine. Ar trebui, probabil, după dv., să considerăm greșite unele probleme (criptorebusuri) ca PĂTRUȚ ÎN CIUR CAȘ CARĂ (Pătruț, un nume cvasi-inexistent, nu poate ține cașul invers decât verbul!) sau VIN DE LA MECI PICI (fiindcă lipsește conjuncția ȘI dintre LAME și CIPICI, ca să nu mai vorbesc de faptul că cipicul este la fel de cunoscut ca și usucul). Ca și la problema de la 1 aprilie 2021, la care ați comentat la fel de "doct", am introdus intenționat niște mici inovații și elemente de dificultate, spre a celebra (o dată pe an!) ziua mea de naștere. Probleme "de serie/ de serviciu" precum cele pe care le suportă (cu generozitate) internetul pot posta (câteva) zilnic, dar aceasta nu este o țintă a activității mele rebusiste [E.G.].

      Ștergere