vineri, 1 noiembrie 2019

ADIO, PRIETENE !


ADIO, PRIETENE!
           Timpul, hainul, ne-a lăsat din nou mai săraci. Printr-un algoritm neştiut, sorţii hazardului au decis de această dată ca ofranda să fie colegul şi prietenul nostru Nicolae Constantin. […] O suferinţă care i-a pus multă vreme trupul şi sufletul la încercare, în cele din urmă l-a doborât. În dimineaţa zilei de 31 octombrie obosit să mai lupte cu soarta a spus un mare AMIN SPERANŢEI, dovedindu-ne, a câta oară, că necuprinsul veşniciei se naşte din adevărul morţii […]
          Nicu iubea cu disperare viaţa şi sufletul său radia frumuseţe. Coleg dezinteresat, iar ca prieten plin de ataşament. Îmi vine greu să vorbesc despre el la trecut. Timpul, hainul... […]
          Despărţirea de un prieten îţi sfâşie propriul timp, presărându-ţi visele cu aripi de îngeri. Cu siguranţă însă prietenul ne arată şi ne pregăteşte astfel drumul. Acel drum presărat cu flori pe margini şi poate regrete, printre care ne vom strecura la fel de discret spre stele. Aşadar, un temporar ADIO PRIETENE şi Dumnezeu să te odihnească în pace!
                                                                                                             Virgil Agheorghiesei


Nicolae CONSTANTIN s-a născut la 1 iulie 1948, în Buzău. Din 1954 devine tulcean şi urmează cursurile şcolii generale (1955-1962) şi ale liceului, la profilul real (1962-1966).
În anul 1966 începe o Şcoală Tehnică de Geologie în Bucureşti, pe care o termină în 1969. După o scurtă perioadă petrecută pe unele şantiere de îmbunătăţiri funciare dobrogene, face stagiul militar (1970-1971) într-o unitate de geniu, pefecţionându-se şi în domeniul topografiei.
La finele anului 1971 se încadrează la actualul Institut Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării din Tulcea, unde activează, în calitate de tehnician proiectant, specialist în geotehnie și geodezie, până în 2013, când se pensionează.
Primul contact cu misterele rebusiste se petrece în 1961, când începe să dezlege din publicaţiile de specialitate. Pasionat fiind de lectură, achiziţionează numeroase dicţionare şi lucrări enciclopedice, întocmindu-şi sute de fişiere tematice, care-i vor fi utile în elaborarea de materiale valoroase. Avându-l ca mentor pe Ion Badea, reuşeşte să abordeze cu succes şi actul de creaţie rebusistă.
Debutează ca autor cu un rebo eliptic anagramat intitulat Astrală, în nr. 291 din 5 august 1969 al revistei Rebus, iar primul său careu intitulat Operaţiunea „Z”, este publicat în Rebus nr. 570, din 15 martie 1981. În materie de enigmistică, are la activ şi trei inovaţii: antagrama (Buletin rebusist nr. 7 din 1981), rombo-pătratul şi pătratul cvadruplu. Tratează cu precădere careul tematic, de factură enciclopedică, dar este atras şi de surprize, fantezii şi, într-o oarecare măsură, de careul de definiţii.
Între 1981 şi 1988 a deţinut recordul de încrucişare pentru grila de 13/13, cu 12 puncte negre şi 8 cuvinte lungi. Merită a fi menţionate şi cele 19 titluri de campion judeţean la Campionatul naţional de compunere organizat de revista Rebus. A ocupat poziţii fruntaşe şi la nivel naţional, obţinând locul 7 (1985), locul 2 (1986) şi locul 9 (2008). Cu acelaşi succes a participat şi la concursurile de încrucişare iniţiate de Rebus opTIM. Pentru maniera deosebită în care realizează careurile sale tematice, în anul 1994 a fost răsplătit cu premiul revistei Rebus.
A publicat numeroase careuri şi probleme de enigmistică, apărute în Rebus, Almanah Rebus, Rebus opTIM, Alb şi negru (Bârlad), Rebus Magazin, Divertissima, Şcoala de la Târgovişte, Buletin rebusist (Cercul rebusist Bucureşti), Dacia şi Relaxa (ambele din Cluj), Abracadabra (Salinas, S.U.A.), Dunărea Maritimă, Fruntarii danubiene, Aegyssus, Cronicarul, Delta şi Acum (publicaţii tulcene). Începând cu anul 2008 a coordonat rubrica rebusistă a revistei La drum (editată la Tulcea), publicaţie apărută până la nr. 11. Semna uneori cu pseudonimele Nicon sau Nina Catone Stolnic.
 În afară de rebus, iubea literatura, muzica de calitate, muzeele de artă, călătoriile, Delta Dunării, muntele, marea, agapele, vinul bun..
                                                                                                   (Revista Alb şi negru) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu