marți, 29 decembrie 2015

CĂLĂTORIND PRIN EUROPA (careu tematic)


Am aflat, cu tristeţe, vestea trecerii în nefiinţă, în luna decembrie, după o grea suferinţă, a celui care a fost rebusistul Liviu Novac.
S-a născut la 24 august 1940 în localitatea Pecica, judeţul Arad. După terminarea claselor elementare, a urmat un curs de calificare şi a lucrat ca sudor la Uzina de vagoane Astra Arad până în anul 1994, când s-a pensionat.
A fost atras de mirajul cuvintelor încrucişate şi al enigmelor încă din anul 1957, când a început să-şi procure revista Rebus. Debutul ca autor s-a produs la 21 aprilie 1962, când a publicat un careu în ziarul arădean Flacăra roşie. La Rebus a debutat în 1970 cu enigmistică (nr. 310), iar cu un careu tematic în 1977 (nr. 479).
A abordat cu precădere careul tematic didactic sau enciclopedic, reuşind printr-o muncă asiduă să-şi asigure suportul bibliografic necesar pentru subiecte variate şi interesante. A publicat peste 1200 de careuri în revista Rebus şi almanahurile sale, Rebusache, Rebus Bis, Rebus Optim, Alb şi Negru, Rebus Magazin, Hobby Rebus, Alfa Magazin, Blue Jeans, Rebus Katharsis, Vest Rebus Magazin ş.a., însumând un număr de peste 60 de publicaţii de profil, ori cu rubrici destinate rebusului. Vreme de câţiva ani, între 1993 şi 1997, a cochetat şi cu integramele, publicând peste 100 de astfel de jocuri în revistele arădene Superintegrame, Vest Integrame şi Vest Integrame Junior.
Îi aducem pe această cale un pios omagiu şi îl vom păstra mereu în amintire. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Liviu NOVAC

Un comentariu:

  1. E extrem de trist: nu mai exista de ex. niciun numar din Flacara-Rebus fara necrolog. Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti maestrii care ne-aui parasit!

    RăspundețiȘtergere