Careuri de definiţii, Careuri pseudo-tematice, Careuri fantezii, Careuri surprize, Careuri tematice, Poze cu rebusişti, Prieteni rebusişti, Amintiri cu şi despre rebusişti, Atelier de creaţie, Epigrame, Noutăţi rebusiste, Bancuri, Umor.
A CAPPELLA! - Felicitări selecționerului surprizelor finale ;) O problemă micuțică totuși ... DIARIU nu l-am găsit în niciun dicționar, ca variantă pentru DIARIUM.
Mulţumesc pentru aprecieri! Mă bucur că surprizele muzicale chiar plac ;) ;) DIARIU este consemnat în DEXI (Dicţionar Explicativ Ilustrat al Limbii Române) la pag. 570, fireşte, cu trimitere la DIARIUM.
Nu am știință de vreun dicționar în care bideterminare să fie noțiune titlu. Ne folosim de elementul de compunere bi- din DEX, plasat în fața cuvântului determinare. Cum limba e vie – și,în ediții succesive ale dicționarelor am văzut că specialiștii țin cont de acest lucru -, cred că depinde și de noi (prin frecventă utilizare, poate chiar o semnalare către Academie) să-l impunem ca noțiune titlu în dicționarele ce vor apărea. Poate nu ar fi o idee rea să alcătuim o listă de termeni rebusiști care nu figurează în dicționare (vezi intars) - cu care noi lucrăm curent și să le dăm noi o primă formă de definire. Cu argumentația de rigoare să o trimitem Academiei Române, poate o ia în seamă la edițiile viitoare (ca alți termeni tehnici care și-au făcut loc până acum; în cazul nostru chiar chiar cu specificarea „folosit în rebus/enigmistică”. Cred că sunt mai mari șanse decât a aștepta ca un rebusist să intre în Academie și să ne susțină cauza! Eu m-aș încumeta la așa ceva, dar e nevoie de o dezbatere prealabilă privind conținutul acestei liste și forma finală de pre-definire.
E o propunere care, ca multe altele, poate rămânea la acest stadiu. Sau poate nu!
Bravo, Nancy, mulţumesc! Nici nu se putea mai bine. Când un reputat enigmist abordează problema la acest mod, cred că ar trebui luată în serios şi poate ar fi şanse de rezolvare... Deci, pe când o abordare „academică” ?
Poate că din colectivul de reeditare al DEX cineva o fi sesizat frecvența unor termeni rebusiști, neconsemnați până acum. Dar cu cine să ia legătura pentru dumirire? În mod normal, pentru a justifica necesitatea transferului de termeni din dicționarele de specialitate - care, între timp au devenit uzuali – în dicționarele generaliste, se ia legătura cu specialiștii din domeniu (în știință și tehnică e mai simplu, că îi au în Academie). Dacă nu, apelează la breasla/organizația de profil reprezentative, care propun și girează câțiva specialiști pe post de consultanți. Că doar nu ne-om aștepta ca restrânsul colectiv de reeditare să contacteze toate cercurile rebusiste sau grupurile on-line. Aici ne lovim de absența unei asocieri de largă reprezentare. În lipsa ei mai rămâne varianta ca lista să fie elaborată de un colectiv relativ restrâns, dar agreat de toți și apoi postată pentru observații, sugestii. Forma finală va fi semnată de cât mai multe cercuri și grupuri (gen petiție on-line, că altfel e foarte greu), cu indicarea persoanelor de contact (în principiu, elaboratorii). Dacă suntem convingători și stârnim interesul, poate apărea dorință de contactare. E o chestiune de durată, însă e important ca termenii rebusiști să se afle pe agenda de lucru a viitoarelor reeditări.
Mulțumesc, Nancy Gagniuc, pentru implicarea dumneavoastră. Susțin și eu cauza rebusistă și mi-ar plăcea să vă fiu de folos. Nu știu de ce, unii termeni tehnici (vezi: mezostih, sinover, antoverb, etc.) rămân la stadiul de neologisme, că din ce se vede pe dexonline, doar în MDN-ul din 2000 sunt consemnate. Pentru a avea o dezbatere pe teme de formulare a definiției, ar fi nevoie de o platformă tip forum, sau chiar acest blog, dar cu o secțiune special dedicată acestor dezbateri. Dacă se va opta pentru forum, eu pot pune la dispoziție o astfel de platformă. Sper ca această provocare să fie îmbrățișată și de alți consacrați ai genului și să nu rămână în stadiul de propunere.
Eu cred că întregul proiect ar putea căpăta contur prin convingerea celor de la dexonline, care sunt mult mai prompţi decât Academia, după care, fireşte, s-ar putea întreprinde diligenţe şi în direcţia „oficială”. Dar asta numai după ce ar exista „baza de date”, respectiv lista cuprinzând noţiunile în discuţie, cu definiţiile ataşate. Şi, bineînţeles, cum bine spune Nancy, după discutarea subiectului cu cercurile rebusiste şi cu ceilalţi autori care ar avea de spus în această direcţie. Nu era rău dacă acest topic s-ar fi deschis pe viitorul site „Rebus-mania”, dar deocamdată acesta e în construcţie (prietenii ştiu de ce)... Poate peste puţin timp... Oricum, după părerea mea, îmbogăţirea dicţionarelor (fie şi numai a celor online) cu termenii care ne interesează, e o chestie de durată care implică multă muncă, organizare şi, mai ales, tenacitate...
Acu' sa vedem ce viteji suntem ;) ;) ;) Din tratativele purtate cu cei de la dexonline reiese ca acestia ar fi dispusi sa insereze toti termenii inexistenti daca le trimitem o lista cu acestia si definitiile respective. Domnilor, aveti ocazia deci sa puneti umarul la dezmortirea miscarii rebusiste. Mai mult de atât, baietii de la dexonline vor sa publice si un dictionar rebusist cu definitiile date de-a lungul timpului. Deja i-am pus la curent cu volumul lui Atanasiu si le voi trimite versiunea digitalizata, dar noi avem aici ocazia sa venim cu completari majore, adica cu definitii date pe o perioada infinit mai mare si aparute în toate revistele de gen, nu numai în Rebus. Bineînteles ca munca este titanesca, dar cum spune francezul : l'enjeu en vaut la chandelle. Asteptam deci voluntari.
Și eu am vorbit cu cei de la dexonline, acum aprox 1 lună, exact despre această ”idee măreață”, și anume: publicarea definițiilor rebusiste apărute de-a lungul timpului. Această aventură ar trebui puțin rumegată. Se vor naște ”rebusiști” peste noapte. Deși aș beneficia și eu de aceast demers, sunt total împotriva acestuia. Desigur, este doar o părere de-a mea.
A CAPPELLA! - Felicitări selecționerului surprizelor finale ;)
RăspundețiȘtergereO problemă micuțică totuși ... DIARIU nu l-am găsit în niciun dicționar, ca variantă pentru DIARIUM.
Mulţumesc pentru aprecieri! Mă bucur că surprizele muzicale chiar plac ;) ;)
ȘtergereDIARIU este consemnat în DEXI (Dicţionar Explicativ Ilustrat al Limbii Române) la pag. 570, fireşte, cu trimitere la DIARIUM.
Apropo. BIDETERMINARE este consemnat în vreun dicționar? Poate în DEXI? Dacă este, atunci îl cumpăr. :)
ȘtergereNu am știință de vreun dicționar în care bideterminare să fie noțiune titlu. Ne folosim de elementul de compunere bi- din DEX, plasat în fața cuvântului determinare. Cum limba e vie – și,în ediții succesive ale dicționarelor am văzut că specialiștii țin cont de acest lucru -, cred că depinde și de noi (prin frecventă utilizare, poate chiar o semnalare către Academie) să-l impunem ca noțiune titlu în dicționarele ce vor apărea.
ȘtergerePoate nu ar fi o idee rea să alcătuim o listă de termeni rebusiști care nu figurează în dicționare (vezi intars) - cu care noi lucrăm curent și să le dăm noi o primă formă de definire. Cu argumentația de rigoare să o trimitem Academiei Române, poate o ia în seamă la edițiile viitoare (ca alți termeni tehnici care și-au făcut loc până acum; în cazul nostru chiar chiar cu specificarea „folosit în rebus/enigmistică”. Cred că sunt mai mari șanse decât a aștepta ca un rebusist să intre în Academie și să ne susțină cauza!
Eu m-aș încumeta la așa ceva, dar e nevoie de o dezbatere prealabilă privind conținutul acestei liste și forma finală de pre-definire.
E o propunere care, ca multe altele, poate rămânea la acest stadiu. Sau poate nu!
Nancy Gagniuc
Bravo, Nancy, mulţumesc! Nici nu se putea mai bine. Când un reputat enigmist abordează problema la acest mod, cred că ar trebui luată în serios şi poate ar fi şanse de rezolvare... Deci, pe când o abordare „academică” ?
ȘtergerePoate că din colectivul de reeditare al DEX cineva o fi sesizat frecvența unor termeni rebusiști, neconsemnați până acum. Dar cu cine să ia legătura pentru dumirire?
ȘtergereÎn mod normal, pentru a justifica necesitatea transferului de termeni din dicționarele de specialitate - care, între timp au devenit uzuali – în dicționarele generaliste, se ia legătura cu specialiștii din domeniu (în știință și tehnică e mai simplu, că îi au în Academie). Dacă nu, apelează la breasla/organizația de profil reprezentative, care propun și girează câțiva specialiști pe post de consultanți. Că doar nu ne-om aștepta ca restrânsul colectiv de reeditare să contacteze toate cercurile rebusiste sau grupurile on-line. Aici ne lovim de absența unei asocieri de largă reprezentare. În lipsa ei mai rămâne varianta ca lista să fie elaborată de un colectiv relativ restrâns, dar agreat de toți și apoi postată pentru observații, sugestii. Forma finală va fi semnată de cât mai multe cercuri și grupuri (gen petiție on-line, că altfel e foarte greu), cu indicarea persoanelor de contact (în principiu, elaboratorii). Dacă suntem convingători și stârnim interesul, poate apărea dorință de contactare. E o chestiune de durată, însă e important ca termenii rebusiști să se afle pe agenda de lucru a viitoarelor reeditări.
Nancy
Mulțumesc, Nancy Gagniuc, pentru implicarea dumneavoastră. Susțin și eu cauza rebusistă și mi-ar plăcea să vă fiu de folos. Nu știu de ce, unii termeni tehnici (vezi: mezostih, sinover, antoverb, etc.) rămân la stadiul de neologisme, că din ce se vede pe dexonline, doar în MDN-ul din 2000 sunt consemnate. Pentru a avea o dezbatere pe teme de formulare a definiției, ar fi nevoie de o platformă tip forum, sau chiar acest blog, dar cu o secțiune special dedicată acestor dezbateri. Dacă se va opta pentru forum, eu pot pune la dispoziție o astfel de platformă. Sper ca această provocare să fie îmbrățișată și de alți consacrați ai genului și să nu rămână în stadiul de propunere.
ȘtergereEu cred că întregul proiect ar putea căpăta contur prin convingerea celor de la dexonline, care sunt mult mai prompţi decât Academia, după care, fireşte, s-ar putea întreprinde diligenţe şi în direcţia „oficială”. Dar asta numai după ce ar exista „baza de date”, respectiv lista cuprinzând noţiunile în discuţie, cu definiţiile ataşate. Şi, bineînţeles, cum bine spune Nancy, după discutarea subiectului cu cercurile rebusiste şi cu ceilalţi autori care ar avea de spus în această direcţie. Nu era rău dacă acest topic s-ar fi deschis pe viitorul site „Rebus-mania”, dar deocamdată acesta e în construcţie (prietenii ştiu de ce)... Poate peste puţin timp... Oricum, după părerea mea, îmbogăţirea dicţionarelor (fie şi numai a celor online) cu termenii care ne interesează, e o chestie de durată care implică multă muncă, organizare şi, mai ales, tenacitate...
ȘtergereAcu' sa vedem ce viteji suntem ;) ;) ;) Din tratativele purtate cu cei de la dexonline reiese ca acestia ar fi dispusi sa insereze toti termenii inexistenti daca le trimitem o lista cu acestia si definitiile respective. Domnilor, aveti ocazia deci sa puneti umarul la dezmortirea miscarii rebusiste. Mai mult de atât, baietii de la dexonline vor sa publice si un dictionar rebusist cu definitiile date de-a lungul timpului. Deja i-am pus la curent cu volumul lui Atanasiu si le voi trimite versiunea digitalizata, dar noi avem aici ocazia sa venim cu completari majore, adica cu definitii date pe o perioada infinit mai mare si aparute în toate revistele de gen, nu numai în Rebus. Bineînteles ca munca este titanesca, dar cum spune francezul : l'enjeu en vaut la chandelle. Asteptam deci voluntari.
ȘtergereȘi eu am vorbit cu cei de la dexonline, acum aprox 1 lună, exact despre această ”idee măreață”, și anume: publicarea definițiilor rebusiste apărute de-a lungul timpului. Această aventură ar trebui puțin rumegată. Se vor naște ”rebusiști” peste noapte. Deși aș beneficia și eu de aceast demers, sunt total împotriva acestuia. Desigur, este doar o părere de-a mea.
ȘtergereDezbaterea continuă pe grupul FB rebusmania
ȘtergereLIMITATOR DE SERIE ÎN COMUNICAȚIE.
RăspundețiȘtergereCtin Coțofană
P. HRISTODULO
RăspundețiȘtergereNECIOPLITI SATULUI CARE INTIND COARDA