miercuri, 28 mai 2014

LA DESERT (triverb sonor)

Atenţie ! Click pe butonul Vizualizează, având sonorul deschis
Trimite soluţia la rubrica de mai jos, intitulată "comentarii"

11 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Nu este cu incastru. Litera "personifică" subiectul analizat

      Ștergere
  2. Interpretarea data problemei intriga putin dezlegatorul. Daca e numai litera T care bâzâie, ce rost mai avea ilustarea ŢÂNŢARULUI? Personal cred ca multi o vor interpreta (BÂZÂITOR(T)UL si nu BÂZÂITOR T-ul cum a vrut autorul sa o prezinte, de unde si întrebarea de mai sus, care mi se pare total justificata. Se putea evita aceasta duplicitate daca în loc de solutia BAZA-i TORTUL se alegea varianta mai coerenta BAZA-I TURTA într-un triverb sonor cu incastru:BÂZÂITUR(T)A.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Ryan,
      Reiau răspunsul meu din 4 iunie, căci deduc că nu l-ai parcurs. Un element care sprijină varianta de față e un „import” în sonor de la enigmele clasice (ce rămân fundamentul noilor formule enigmistice). Mă refer la mono-, bi-, triverbele și criptografiile ilustrate. Și acolo imaginile notate cu câte o literă nu se interpretează doar ca substantive (vezi clasica enigmă CAUT O MOBILĂ S-O FERICEASCĂ), ci și ca adjective. De pildă, o problemă mai puțin clasică și încă. neapărută: SE ÎNNEGRI ZONA TA (SEIN-N-E/GRIZONAT -A). Ea merge reprezentată și în varianta literală (preferata ta), dar mai reușită mi se pare în varianta ilustrată: un berbec SEIN (notat N) lângă un cioban GRIZONAT (notat-A). Și aici ar putea fi luate în calcul interpretări mai complexe (BERBEC SEIN, respectiv CIOBAN GRIZONAT - la fel ca PEȘTE RĂPITOR în clasica PEȘTERĂ PITOREASCĂ ), dar sunt eliminate de cheie, În fond interpretarea e BÂZÂITOR TĂUNUL ,doar că tăunul e notat cu litera T, Iar prezentarea mi se pare mai atractivă decât cursorul care se plimbă când se reproduce un sunet.
      Însă, într-adevăr, dezlegătorul trebuie să facă un efort în plus și sunt de acord că acest lucru e de evitat pe cât posibil.
      Dar după un lot de enigme ce folosesc acest algoritm, cred că varianta va deveni una uzuală, așa cum s-a întâmplat în atâtea alte cazuri de mici „noutăți”.
      Nancy

      Ștergere
  3. BAZA-I TORTUL - BAZAITOR T-UL
    Frumoasa problema.

    RăspundețiȘtergere
  4. BAZA-I TORTUL - BAZAITOR T-UL

    RăspundețiȘtergere
  5. BAZA-I TORTUL - BÂZÂITOR-T-UL
    Interesantă prezentarea cu sunet.

    RăspundețiȘtergere
  6. BAZA-I TORTUL - BAZAITOR T-UL
    Frumoasa.
    I.Pop

    RăspundețiȘtergere
  7. Soluţia corectă: BAZA-I TORTUL (BÂZÂITOR - T-UL)
    Toate răspunsurile au fost exacte.
    Mulţumesc pentru postări!

    RăspundețiȘtergere