Careuri de definiţii, Careuri pseudo-tematice, Careuri fantezii, Careuri surprize, Careuri tematice, Poze cu rebusişti, Prieteni rebusişti, Amintiri cu şi despre rebusişti, Atelier de creaţie, Epigrame, Noutăţi rebusiste, Bancuri, Umor.
Fără supărare ? Efigie = E cu capul numai la bani . EFIGIE (dex) = Reprezentarea în relief a unei personalităţi pe o monedă sau pe o MEDALIE .....(deci efigia nu este NUMAI la bani !) Ager = Complet de judecată . Isteţ , deştept , nu e şi complet . Era mai bună pentru GENIU = Complet de judecată IERI = Trecutul apropiat , e o reluare Autorul este redutabil însă în careurile publicate în revistele de specialitate Sper să nu fie cu supărare ,
Absolut fără nicio supărare! 1. Nu era nevoie să citaţi din DEX pentru EFIGIE. Tot "şpilul" stă în citirea cu „schepsis” a definiţiei: „E cu capul numai (...) la bani” Am adăugat punctele de suspensie pentru a vă atrage atenţia asupra unei pauze pe care trebuie s-o faceţi la lectură. Citită astfel, definiţia capătă un sens nou, în care NUMAI nu se referă la bani. Deci, NUMAI CAPUL (fără corpul) personalităţii de pe monedă. 2. În cazul lui AGER, adjectivul „complet” legat de „judecată” caracterizează cu brio un tip inteligent, spre deosebire de „netot”... Sigur că, dacă doriţi, puteţi da definiţia şi noţiunii sugerate de dv., însă GENIUL nu este doar „complet”, ci mult peste, este supra, extra, ultra etc. 3. Definiţia pentru IERI a fost dată chiar de Ciprian Oglan cu multă vreme în urmă. Într-un careu cu foarte multe definiţii originale, sper că nu aveţi nimic împotrivă să reia şi una mai veche... Asupra paternităţii unor definiţii se poartă încă unele discuţii care ţin cont nu atât de cronologie, cât de reluarea lor în publicaţii mai recente. Metoda „copy-paste” nu se foloseşte numai în cercurile puterii :)... Nu înţeleg aserţiunea din finalul postării dv. Autorul este redutabil în toate careurile, nu văd care-i diferenţa între cele „publicate în revistele de specialitate” şi cele apărute aici, sau aiurea. Sănătate maximă!
Domnule MUNTEANU , incercati si dvs .sa compuneti un careu de cuvinte incrucisate (poate sa fie si tematic nu numai de definitii ) si o sa vedeti ce ... ,, usor,, este . Pentru generatia tanara nu vad de ce nu ar fi bune si cateva reluari (poate nu au la dispozitie colectiile diferitelor publicatii de specialitate ) . Cu respect !
Mda , voi căuta o revistă REBUS OPTIM cu un careu semnat Butnariu ... cu vreo 10-15 reluari ! Aşa zisa GENERAŢIE TÂNĂRĂ (care nu se vede !) nu trebuie să fure definiţiile înaintaşilor ! da ? Cosmin MUNTEANU
Efigia a fost salvată prin acele puncte de suspensie ... ! ele însă lipsesc din definiţia publicată ! Rămân la părerea că definiţia pentru cuvântul AGER este numai pe jumătate reuşită Despre reluări , dacă voi avea timp , vă voi semnala şi altele publicate prin anii 70 - 80 ! Revistele comerciale sunt pline de reluari după autori care nu mai sunt în viaţă ! Păcat !
:) Pardon, EFIGIA n-a fost deloc salvată, ci aţi înţeles-o dv. un pic mai târziu, hahaha... Autorul în cauză, „alcătuieşte” careuri pentru dezlegători avansaţi, chiar experţi. De la un anumit nivel în sus, definiţiile trebuie înţelese în întregul lor, fără explicaţii suplimentare. De asemenea, veţi accepta că, deşi trebuie să se potrivească „mănuşă” noţiunii încrucişate, definiţia rebusistă nu-i matematică, este, totuşi, o creaţie literară, conţinând adesea şi o doză de inefabil care îi dă o savoare aparte şi solicită inteligenţa dezlegătorului purtându-l (dacă se poate, cu haz) către aflarea soluţiei. În privinţa definiţiilor reluate, nu vă irosiţi timpul, fenomenul este cunoscut în lumea rebusistă... Şi-apoi, chestiunea comportă şi alte aspecte: pe de o parte, există întotdeauna scuza că „s-a picat pe idee”, ceea ce poate fi adevărat. Pe de altă parte, nu ştiu dacă ar avea cineva nevoie de o astfel de listare a reluărilor sau de o „poliţie” care să înregistreze data apariţiei, ora etc. Glumesc, bineînţeles... Sănătate maximă! P.S. În atenţia tuturor vizitatorilor blogului rebusmania: Nu voi publica răspunsuri la comentarii anterioare, decât dacă ele se constituie într-un dialog constructiv. Nu voi cultiva pe blog discuţii contradictorii care prezintă riscul de a se dezvolta în „conflicte”. Vă mulţumesc pentru înţelegere şi consimţământ.
E CU CAPUL NUMAI LA BANI Gh. Bondis
RăspundețiȘtergereTESATURA DE PASE/FILEU DE SOMN!
RăspundețiȘtergereDau numai doua din multele foarte !
Dora Gruia- Braila
Definitii foarte reusite ,o adevarata bijuterie rebusista !
RăspundețiȘtergereFără supărare ?
RăspundețiȘtergereEfigie = E cu capul numai la bani . EFIGIE (dex) = Reprezentarea în relief a unei personalităţi pe o monedă sau pe o MEDALIE .....(deci efigia nu este NUMAI la bani !)
Ager = Complet de judecată . Isteţ , deştept , nu e şi complet . Era mai bună pentru GENIU = Complet de judecată
IERI = Trecutul apropiat , e o reluare
Autorul este redutabil însă în careurile publicate în revistele de specialitate
Sper să nu fie cu supărare ,
Cosmin MUNTEANU
Absolut fără nicio supărare!
Ștergere1. Nu era nevoie să citaţi din DEX pentru EFIGIE. Tot "şpilul" stă în citirea cu „schepsis” a definiţiei: „E cu capul numai (...) la bani” Am adăugat punctele de suspensie pentru a vă atrage atenţia asupra unei pauze pe care trebuie s-o faceţi la lectură. Citită astfel, definiţia capătă un sens nou, în care NUMAI nu se referă la bani. Deci, NUMAI CAPUL (fără corpul) personalităţii de pe monedă.
2. În cazul lui AGER, adjectivul „complet” legat de „judecată” caracterizează cu brio un tip inteligent, spre deosebire de „netot”... Sigur că, dacă doriţi, puteţi da definiţia şi noţiunii sugerate de dv., însă GENIUL nu este doar „complet”, ci mult peste, este supra, extra, ultra etc.
3. Definiţia pentru IERI a fost dată chiar de Ciprian Oglan cu multă vreme în urmă. Într-un careu cu foarte multe definiţii originale, sper că nu aveţi nimic împotrivă să reia şi una mai veche...
Asupra paternităţii unor definiţii se poartă încă unele discuţii care ţin cont nu atât de cronologie, cât de reluarea lor în publicaţii mai recente. Metoda „copy-paste” nu se foloseşte numai în cercurile puterii :)...
Nu înţeleg aserţiunea din finalul postării dv. Autorul este redutabil în toate careurile, nu văd care-i diferenţa între cele „publicate în revistele de specialitate” şi cele apărute aici, sau aiurea.
Sănătate maximă!
Domnule MUNTEANU , incercati si dvs .sa compuneti un careu de cuvinte incrucisate (poate sa fie si tematic nu numai de definitii ) si o sa vedeti ce ... ,, usor,, este . Pentru generatia tanara nu vad de ce nu ar fi bune si cateva reluari (poate nu au la dispozitie colectiile diferitelor publicatii de specialitate ) . Cu respect !
RăspundețiȘtergereMda , voi căuta o revistă REBUS OPTIM cu un careu semnat Butnariu ... cu vreo 10-15 reluari ! Aşa zisa GENERAŢIE TÂNĂRĂ (care nu se vede !) nu trebuie să fure definiţiile înaintaşilor ! da ?
ȘtergereCosmin MUNTEANU
Mulţumesc pentru răspuns ,
RăspundețiȘtergereEfigia a fost salvată prin acele puncte de suspensie ... ! ele însă lipsesc din definiţia publicată !
Rămân la părerea că definiţia pentru cuvântul AGER este numai pe jumătate reuşită
Despre reluări , dacă voi avea timp , vă voi semnala şi altele publicate prin anii 70 - 80 ! Revistele comerciale sunt pline de reluari după autori care nu mai sunt în viaţă ! Păcat !
Sănătate , maximă !
Cosmin MUNTEANU
:) Pardon, EFIGIA n-a fost deloc salvată, ci aţi înţeles-o dv. un pic mai târziu, hahaha... Autorul în cauză, „alcătuieşte” careuri pentru dezlegători avansaţi, chiar experţi. De la un anumit nivel în sus, definiţiile trebuie înţelese în întregul lor, fără explicaţii suplimentare. De asemenea, veţi accepta că, deşi trebuie să se potrivească „mănuşă” noţiunii încrucişate, definiţia rebusistă nu-i matematică, este, totuşi, o creaţie literară, conţinând adesea şi o doză de inefabil care îi dă o savoare aparte şi solicită inteligenţa dezlegătorului purtându-l (dacă se poate, cu haz) către aflarea soluţiei.
ȘtergereÎn privinţa definiţiilor reluate, nu vă irosiţi timpul, fenomenul este cunoscut în lumea rebusistă... Şi-apoi, chestiunea comportă şi alte aspecte: pe de o parte, există întotdeauna scuza că „s-a picat pe idee”, ceea ce poate fi adevărat. Pe de altă parte, nu ştiu dacă ar avea cineva nevoie de o astfel de listare a reluărilor sau de o „poliţie” care să înregistreze data apariţiei, ora etc. Glumesc, bineînţeles...
Sănătate maximă!
P.S. În atenţia tuturor vizitatorilor blogului rebusmania:
Nu voi publica răspunsuri la comentarii anterioare, decât dacă ele se constituie într-un dialog constructiv. Nu voi cultiva pe blog discuţii contradictorii care prezintă riscul de a se dezvolta în „conflicte”. Vă mulţumesc pentru înţelegere şi consimţământ.
Vă mulţumesc pentru acest SLALOM rebusistic , potrivit cu titlul careului !
RăspundețiȘtergereVoi reveni şi cu alte ocazii
Cosmin MUNTEANU