miercuri, 3 mai 2017

POLITICĂ FISCALĂ (pseudo-tematic)

de Ciprian OGLAN
Careu publicat în revista REBUS

4 comentarii:

  1. Dedinitii elaborate ca de obicei.
    Am ales :SPARTAN-ESTETICA-TRIODA-ÎMPUȚINARE-TUCALAR

    RăspundețiȘtergere
  2. Sînt adeptul mișcării dispuse să plătească pentru menținerea formei cît mai scurte a definiției.

    Cuvîntul ADERENTE ar putea fi definit scurt ca „adepte” – care au aderat, s-au alipit la o mișcare, partizan, susținător. Lungirea definiției drept „adeptele mișcării dispuse să plătească pentru menținerea formei” devine prolixă, complicată inutil, confuză. Chiar dacă aici ar încăpea o aluzie la faptul că „forma” poate fi alterată de „aderențe”.

    ESTETICĂ – sectorul cultural artistic întreținut cu desăvîrșire din fondul plastic / excesiv de lungă

    UNA – calculată într-un bilanț cu lipsuri la nivelul companiei / ?

    ILIACE – fac un tur complet de bazin cînd e vorba de ciolan / nici vorbă, sînt 4 ciolane perechi: ilion, ischion, pubis și sacru / împreună, pentru că sînt sudate, se numesc coxale

    RINITE – datorită influenței, ne dau peste nas chiar după ridicarea imunității / un cuvînt englezesc introdus fraudulos

    Destul de scurte pentru a trimite direct la țintă ar fi:

    UNȘI - acuzate de luare de mită
    SPARTAN – tipul clasic al politicii de austeritate
    FALȘI – bani obținuți prin mijloace ilicite
    NERO – romanul unei pasiuni mistuitoare
    ÎMPUȚINARE – sărăcirea mulțimii

    N-am înțeles:

    IMPOTENT – imobil de raport / neputința la raport nu constă în mobilitate ci în lipsa erecției / și imobil nu sugerează asta: IMOBÍL adj. 1. v. fix. 2. v. nemișcat. 3. v. rigid. 4. v. încremenit. 5. v. imobiliar

    PRIME – premieri de stat / privații dau doar bonusuri?

    ROM – taxat de un tip din șatră / nu ca?

    PAUPER – declarații de insolvabilitate (sg.) / se schimbă categoria gramaticală: definiția vizează un substantiv, soluția e un adjectiv / ar fi mers poate: declarați insolvabili

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deoarece careul mă privește în mod direct, voi încerca să răspund pe rând la comentariile dumneavoastră, de la cap la coada. Nedorind să instaurez un dialog pe blogul amicului nostru comun, menționez că anumite chestii pot fi clarificate direct pe grupul Rebusmania, în mod interactiv. Respect opiniile D-voastră, la care însa nu ader din mai multe puncte de vedere, pe care am încercat sa vi le etalez în schimburile avute anterior. Acribia cu care disecați fiecare definiție va îndepărtează deseori de la ideea de baza a autorului, scăpând de cele mai multe ori schepsisul definiției.
      La PAUPER definiția sugerata de dumneavoastră este una directa, care nu ar deruta în nici un fel dezlegătorul, neavând ce căuta într-un careu de definiții. PAUPER capătă și valoare substantivală în dicționarele recente, nu numai adjectivală.
      La ROM, definiția originală era „Taxat de țigan”. Datorita politicii redacționale, termenul indezirabil (pentru dânșii) „Țigan” a fost înlocuit, definiția devenind astfel una destul de alambicată , dezbrăcată oarecum de sensul dorit în varianta originală.
      La PRIME cred ca v-a scăpat sensul cuvântului STAT (de plată) care nu are de-a face cu antreprizele de stat sau private. E vorba deci de bonusurile sau primele de pe statul de plată.
      Daca pentru definiția de la IMPOTENT v-a scăpat umorul definiție, cred că orice explicație suplimentară ar fi superfluă pentru a vă modifica punctul de vedere.
      Referitor la lungimea definițiilor de la ESTETICĂ, UNA, ILIACE, RINITE, explicația ar fi ca la un careu fals tematic, acest procedeu de elaborare este complet justificat pentru a aduce termenii îngrilați la tema dorită. Este aproape imposibilă realizarea unui careu fals tematic numai cu definiții expresie sau extrem de concise. De altfel, pentru definiția de la RINITIĂ, nu am înțeles la ce englezism fraudulos vă referiți. INFLUENȚĂ, cu sensul bolii asemănătoare cu gripa, vine mai degrabă pe filiera franco-italiana din latinescul „INFLUENTIA”. Specularea tuturor sensurilor unui cuvânt, fie el arhaism ori neologism este total permisă în definiția cu pista falsa. De altfel ar fi imposibil sa se mai vina cu idei novatoare în măsura în care corifeii au bătut în lung și-n lat pistele clasice. Adjectivul „fraudulos” pe care l-ați întrebuințat mi se pare oarecum incorect intelectualmente vorbind, el nefăcând altceva decât să imprime voit o conotație negativa complet gratuită într-o argumentare cu pretenții filologice.
      V-aș recomanda o aplecare mai aprofundată asupra evoluției rebusiste de-a lungul timpului. O exegeză avenita nu poate veni decât după o perioada foarte îndelungată de dezlegător, și eventual una mai medie de compunător. Altminteri sunteți plasat oarecum în exterior, iar de acolo nu se poate observa decât o latură a fenomenului, nu neapărat eronată ci doar incompletă. Ceea ce este totuși insuficient pentru o critică constructivă de ansamblu.

      Ștergere
  3. Imobil...afectat de criza - Pierdere inregistrata in cadrul unei asociatii familiale - Fond de rulare punand francii in circulatie - Ne fac saraci cu duhul - O piesa buna vazuta la un televizor vechi.

    RăspundețiȘtergere