vineri, 5 mai 2017

GRILA (95) (careu de definiţii)

Clubul rebusist GRILA

3 comentarii:

  1. Definiția dublet

    AMU – în prezent, e la balamuc!
    IȚI – a se prezenta rapid la poliție!

    Există o convenție expeditivă a definițiilor rebusiste ale unor cuvinte scurte, de 2 sau 3 litere, să scape de corvoadă menționînd ghiduș că ele apar în corpul altor cuvinte mai lungi. În cazurile de mai sus, AMU „e la bal-AMU-c”, iar IȚI „la pol-IȚI-e”. E suficientă prepozița „la”. Cele două definiții dublează însă gluma, montînd în formularea definiției și o referința flagrantă la cuvintele vizate: „în prezent” pentru acum și „a se prezenta rapid” a se ivi fugar. Cu această ocazie însă, prima mențiune intră într-o îmbinare un pic mai lungă care o integrează, ascunzînd-o, într-o formulă care trimite căutarea pe o pistă falsă.

    OP – volumul dat la topit!

    Și aici există o dublare a înțelesului. OP se regăsește (e dat) în cuvîntul t-OP-it, dar este și un sinonim al cuvîntului VOLUM. Sintagma în întregime vizează însă o altă situație.

    RăspundețiȘtergere
  2. Folosirea unor formulări uzuale care sînt deja sau cochetează cu cuvintele compuse. Pista falsă e a rutinei uzuale, cea bună este aceea a descompunerii formulării în elementele ei.

    STĂPÂN – certificat de proprietate

    Un „certificat de proprietate” e un document care dovedește faptul că cineva are în proprietate ceva. Dar, mergînd pe sensul cuvintelor componente și a felului în care sînt îmbinate, poți gîndi și invers: proprietatea certifică faptul că ești stăpînul ei, că ai statut de stăpîn. Nu are cum exista un stăpîn care nu stăpînește nimic.

    TOP – aranjament muzical

    „Aranjamentul muzical” este un cuvînt compus care denumește o prelucrare muzicală. Aici însă este un apropo pentru o listă ordonată a melodiilor votate de ascultătorii unui post de radio sau tv. La urma urmei, un alt gen de aranjament al unor bucăți muzicale.

    Calambur bazat pe contexte

    AȚE – prinse-n bătătură

    Totul lucrat doar cu un calambur bazat pe polisemie. Și contexte diferite. Dacă „bătătura” este ograda bătătorită din jurul casei (de la țară), atunci în ea ar putea fi „prinse” niște orătănii. Dacă „bătătura” constă în firele de ață trecute de suveică prin urzeală, atunci ele sînt „prinse” în țesătura lucrată la război. Contextul dintîi pare dominant și joacă rolul pistei false.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aripa dreaptă pe teren - Castanii de pe stradă (sg.) - Cești unicat (sg.) - Proprietate care nu înregistrează pierderi - Plecarea din bloc - Venitul mnet - Unul făcut pulbere - Prezent în colectiv.

    RăspundețiȘtergere