duminică, 7 mai 2017

FLORI DE MINĂ (careu de definiţii)

de Dorin PRODAN

3 comentarii:

  1. P. HRISTODULO

    CUPRINS DE INDOIALA IN REPETATE RANDURI
    LIMITA DE INTEGRARE RESPECTATA IN BLOC
    ADAOS PRACTICAT LA PREPARATELE DIN CARNE

    RăspundețiȘtergere
  2. Cadru evidentĩat in domeniul proiectaŕii - Fluctuanti in evolutii pe teren strain - Limita de integrare respectata in bloc - Subiect abordat de un autor de carte - Strategul consecvent al marilor prefaceri - Trecut pe ascuns pe la unele femei - Cuprins de indoiala in repetate randuri - Controlor de calitate la baza de receptie.

    RăspundețiȘtergere
  3. PLIAT

    „Cuprins de îndoială în repetate rînduri” poate fi oricînd considerat un simptom al unei afecțiuni psihice sau o trăsătură de caracter a cuiva. „A fi cuprins de” în sensul de „a fi luat în stăpînire de” merge cu gînduri sau sentimente și prin formulare trimite la contextul uman. Cu puțină îngăduință, „cuprins” poate glisa spre mania îndoirii repetate.

    BRE

    „Tratament acasă în caz de afecțiune” – o denumire precisă a ceva foarte vag din zona leacurilor. Sinonimiile, comportament pentru tratament, intimitate pentru acasă, simpatie pentru afecțiune, pot trimite la „formulă de adresare cu simpatie în intimitate”.

    DESTINATAR

    „Subiect abordat de un autor de carte”. Din nou sinonimiile schimbă totalmente înțelesul sintagmei: subiectul devine persoană, abordat devine vizat, autor de carte cel care scrie o scrisoare: „persoană căreia cineva îi trimite o scrisoare”.

    ARAMĂ

    „Spoială relevantă la descoperirea unui fals”. Devine limpede cînd îți aduci aminte expresia: „își dă arama pe față”.

    RăspundețiȘtergere