joi, 11 iunie 2015

ANUNŢ BOMBĂ ! Dublarea premiilor la concursul REBUSMANIA

Iată, în continuare, cele 20 de noţiuni propuse spre definire la concursul REBUSMANIA ediţia a III-a 2015, precum şi o selecţie de definiţii însoţite de numele autorilor:

Au definit: Mihai BAZGAN (M.B.), Gheorghe BUTNARIU (G.B.) Stelian Andrei BUTNARIU (S.A.B.), Vasile CERNICICA (V.C.), Dumitru CIOFLICA (D.C.), Ovidiu COGĂLNICEANU (O.C.), Gheorghe CRIŞAN (Gh.C.), Marian DINCĂ (M.D.), Aurel DOBOŞAN (A.D.), Teodor FRASIN (T.F.); Florin GEORGESCU (F.G.), Nicolae GRĂDINĂ (N.G.), Dumitru GUINEA (D.G.), Gheorghe GURĂU (G.G.), Dumitru HURTUPAN (D.H.), Ioan MANZUR (I.M.), Eugen MĂNICA (E.M.), Ion ENE METELEU (I.E.M), Ionel MIHUŢ (I.Mih.), Nicolae Laurenţiu POPA (N.L.P.), Gabriel RADU (G.R.), Octavian SLĂVUC (O.S.), Ilie SOCOLOV (I.S.); Victor ŢÂRDEA (V.Ţ.), Costel UNTEA (C.U).

AFERIM = Cel cu care bei te laudă (V.Ţ.); Titlu de JUDE… cu largă recunoaştere, la nivel european (O.C.); Acord bilateral de bună înţelegere între Turcia şi România (I.S.); Se exprimă foarte bine în limba turcă (F.G.).
AMANET = Rămas bun de la cei care sunt nelipsiţi la datorie şi n-au venit încă (Gh.C.); Reţinut pentru neplata datoriilor (D.H.); Certificat de garanţie eliberat odată cu achitarea tranzacţiei (I.M.); Menit să onoreze o cădere la datorie (V.Ţ.).
ANCESTRALĂ = Îndepărtată de la moştenire (C.U.); Moştenire dobîndită pe Calea Moşilor (N.G.); Venitul din trecut obţinut pe bază de vechime (O.C.); Cea care asigură gratuit o dotare de ultimă generaţie pentru cei tineri (Gh.C.).
AURIRI = Depuneri de polei evaluate în cod galben (V.C.); Spoieli amăgitoare izvorînd din aroganţa opulenţei (I.M.); Manoperă superficial percepută în brianţe de orfevrier (pl.) (M.D.); Execuţii cu îmbrăcăminte de lux (Gh.G.).
BAŞTAN = Rom tare, care se urcă la cap (N.G.); Fruntaş… la paraşutişti (S.A.B.); După un rom... se dă mare omul (D.H.); Goangă mare dintr-un insectar interlop (V.C.).
CANALE = Încredinţează nişte treburi murdare unui emisar (pl.) (V.Ţ.); Aziluri de noapte pentru năpăstuiţii marilor oraşe (I.M.); Paralele făcute în subteran pentru cursuri (O.S.); Li se închide gura… urît mirositoare (O.C.); Cadre pregătite pentru a ţine cursurile (C.U.).
DESPICĂTURI = Tăiere din leafă, pe toată linia, la care ne sare ţandăra (pl.) (Gh.C.); Rămîn în urmă după o pană (V.Ţ.); Execuţii în masă cu victimele puse pe butuc (V.C.); E chemată după spargere la parchet (pl.) (O.C.).
FARSĂ = Frecare uşoară cu sare a peştelui pregătit pentru prăjit (Gh.C.); Faza de ardere precedată de coacere (V.C.); Se face de rîs într-un joc amical (T.F.).
IAŞMACE = Masca egoismului peste frumuseţea chipului (pl.) (I.E.M.); Doamne fereşte să dea turcii cu ochii de ele (E. M.); Măşti de zi pentru ten aplicate în o mie şi una de nopţi (V. C.); Din cauza lor turcoaicele nu-s bine văzute în lume (D.H.).
IMUN = Genul de bărbat care nu se caută (V.C.); Nu-i dă lumea de leac chiar dacă toţi suferă în jurul lui (Gh.C.); Tip de medicament străin, care nu se găseşte în spitale… dar nici nu se caută (O.C.); Beneficiază de o gardă de corp specializată în autoapărare (N.L.P.).
NEOFIT = Sămînţa spiritului proaspăt încolţită pe întinderile unui nou ogor (I.M.); Înscris intr-un program de iniţiere (N.G.); Oaia recent rătăcită de turma bătrînului păstor (masc.) (A.D.); Îşi manifestă credinţa în schimbare (V.Ţ.).
NITAM-NISAM = Titlul unei apariţii, neîncadrat în genul de anticipaţie (V.C.); Se produce fără nici o pregătire (D.H.); Vorba e că nu ştii cînd şi la ce să te aştepţi (Gh.G.); Chemarea urgenţei cînd îţi vine rău înainte de întinderea mesei (Gh.C.); (2 cuv.).
NUIA  = Haină pentru copii cu o anumită croială (V.Ţ.); Soluţia problemelor la monitorul de generaţie antebelică (D.G.); Linie luată în bătaia puştilor (V.C.); Sortiment de frişcă proaspătă pusă la bătut (I.S.).
RĂDAŞCĂ = Foarfecă… de vie (I.E.M.); Foarfece de grădină din panoplia oricărui entomolog (M.B.); Neam de şvab care foloseşte foarfeca de vie pentru croit (Gh.C.); Cleşte rătăcit prin iarba de pe tăpşanul copilăriei (I.M.).
REOSTAT = Iniţiatorul mişcării de rezistenţă care generează tensiune la nivelul puterii (Gh.C.); Reglează intensitatea traficului pe circuit (A.D.).
SĂSIME = Masă ardelenească avînd la bază kaizer (C.U.); Baie de mulţime pentru noul preşedinte (I.E.M.); Ramură din Pădurea Neagră altoită în livezi ardeleneşti (D.G.); Cultură de import păstrată cu rigoare şi meticulozitate între zidurile cetăţilor transilvane (I.M.).
SÎN = Cu scădere de formă, la jocul Simonei… în cupă (O.C.); Un soi de măr specific zonelor de coastă (V.Ţ.); Fruct zemos oferit cu drag unui copil flămînd (F.G.); Îndrăgită formaţie feminină de vîrf jucînd uneori în cupe (Gh.C.).
SMICELE = Nou-născute dintr-o familie de viţă (N.L.P.); Tinere mlădii cu ochii mari ca nişte boboci de floare (I.S.); Cu flori în păr (C.U.); Se ştiu că dau roade şi că-s flexibile (D.C.).
ŞTIINŢĂ = Fond de acumulare la bancă (T.F.; S.A.B.); Construcţie ridicată cărămidă cu cărămidă, de la înălţimea căreia inundă lumina cunoaşterii (I.M.); Face pe savantul (I.Mih.); Semn de carte (D.H.).
UTILAJ = E mare sculă, dar e uşor de manevrat (I.E.M.); Merge cu mai multe maşini la lucru (I.Mih.); Tip nou de exploatare a omului prin tehnici intensive de manipulare (M.B.); Pus la curent cu manevrele unor angajaţi (Gh.B.); Maşină folosită în interes de serviciu (G.R.).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu