duminică, 26 aprilie 2015

RUGĂ LA CUMPĂRĂTURI (criptografie algebrică)

Inedit !

Trimite soluţia la rubrica de mai jos, intitulată "comentarii"
Toate răspunsurile vor fi publicate după cca. două săptămâni.

7 comentarii:

  1. Desfasurând-o, conform formulei, ar da cam asa :
    a² + 2 ai + i² = aa + 2ai + ii = aa + aiai + ii ==>> AAA, IA-I II !
    Laborios badie ;) La vârsta mea demareaza mai greu neuronu' când e vorba de limba algebra ;) ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am încercat toate variantele, dar nu se potriveste nimic la cheia aceea! Nu aveti un mic indiciu? Cum adică criptografie matematica?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred că nu aţi încercat chiar toate variantele! Ar trebui să mai fie măcar una neîncercată, cea corectă ;) ;)...
    Ceea ce pot să vă dezvălui, este că nu se folosesc alte formule enigmistice ajutătoare, ci pur şi simplu se aplică în mod literal desfăşurarea pătratului unui binom (unde, în cazul nostru, b este înlocuit cu i), după care se separă conform cheii. Inspiraţie şi succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. AAA, IA-I II ! N-am fost niociodata bun la algebra, dar din cate imi amintesc era "a patrat+2 ab+b patrat", ceea ce cam asta da! Felicitari pt.originalitate. Fara rautate o spun, daca aceasta e solutia, doar cu vocale si semivocale, e un fel de record, si suna ca un strigat in limba maori, de ce nu un vers din celebra "haka" :) :) :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Soluţia corectă: AAA, IA-I II ! [AA + AIAI + II, adică rezolvarea expresiei: (A + I ) la pătrat = A-patrat + 2AI + I-pătrat ]

    RăspundețiȘtergere
  6. Are vreun sens expresia asta? Ce rost are acel AAA în faţă?

    RăspundețiȘtergere
  7. Sincer, cred ca problema a fost inspirata de o exclamatie reala. Scenariu posibil: Familia X are o prietena/cunostiinta/oaspete din strainatate. Ducandu-se la un magazin care (mai) are produse de artizanat romanesc, se intreaba ce cadou sa-i ia, pana cand cineva are o inspiratie subita, ceea ce justifica "aaa"-ul. Punand-o pe hartie, autorul, mai bun la algebra decat mine,, a putut structura astfel criptografia.

    RăspundețiȘtergere