marți, 21 mai 2013

Comemorare: Prof. Dr. Acad. GRIGORE MOISIL

Astăzi se împlinesc 40 de ani de la trecerea în eternitate a Prof. Dr. Acad. Grigore MOISIL. Cu acest prilej, Emil DAMIAN aduce un pios omagiu celui care a ridicat enigmistica la rang de ştiinţă.

GRIGORE C. MOISIL ŞI ENIGMISTICA

Prof. Dr. Acad. Grigore C. Moisil, preşedintele Societăţii de ştiinţe matematice şi fizice din România spunea:
,,Aşa-zisele probleme distractive nu sunt decât începutul cercetării unor probleme foarte serioase. Am să iau ca exemplu criptogramele. Ideea de a-ţi ascunde gândul folosind o criptogramă, aşa-numita cifrare sau codificare, şi ideea de a ghici gândul astfel ascuns, aşa-numita descifrare sau decodare, nu constituie numai o problemă distractivă, ci face totodată şi obiectul unor mari capitole ale matematicii moderne şi ale tehnicii automatizării.
...Cu ajutorul unor maşini electronice de calcul s-a reuşit descifrarea unor texte scrise în alfabetul Maya..., rămas nedescifrat de câteva sute de ani.
Procesul de dezlegare a unui rebus şi cel de descifrare a unei scrieri necunoscute sunt aceleaşi, dar ultimul este amplificat de milioane de ori datorită posibilităţii maşinii elecronice de calcul. De la simple rebusuri până la grele probleme matematice de descifrare, calea nu-i atât de lungă...’’
                                  (Extrase din convorbirea dintre profesor şi Sandu Naumescu, 
publicată în revista REBUS nr.100/1961)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu