duminică, 22 iulie 2012

Apariţii rebusiste: JOCURI DE PE SOMEŞ de Ioan Felecan

Semnalez cu încântare apariţia volumului „Jocuri de pe Someş” de Ioan FELECAN. Redau în continuare din cuvântul înainte semnat de redutabilul literat, poet şi rebusist, prof. dr. Teodor CAPOTA:
„În vâltoarea post-decembristă a cancanurilor puerile, a ştirilor de senzaţie şi a literaturii uşuratice cu conotaţii lugubre sau sexuale, sclipirile de spirit par o rara avis, normalitatea apare ea însăşi ca o excepţie, rigoarea pare un exotism superfluu. Desigur, asta este numai o aparenţă, pentru că înlăuntrul ei, societatea are combustia ei adevărată, energii latente care aşteaptă să fie revelate, să iasă la suprafaţă. Există în societatea noastră şi o lume serioasă, tăcută şi muncitoare, harnică şi dăruită, care împinge lucrurile în viitor, spre progres.
            Între lucrurile mai puţin vizibile, mai puţin mediatizate, care se adresează unui anumit segment social, dispus la reflecţie şi la chestiuni ludice, sunt jocurile de spirit care generează bucurii simple, iar între acestea, creaţiile rebusiste (careuri de cuvinte încrucişate, probleme de enigmistică etc.) sau epigramele, toate încadrate de o superbie critică în categoria creaţiilor minore.
            Zona Ardealului a fost mai puţin productivă în domeniul jocurilor rebusistice decât Muntenia sau Moldova, totuşi, creatori precum Zeno Turdeanu, Leon Lupan, Gavril Glodeanu, Atanasie Stănescu în trecut, sau Emil Gherman, Teodor Capota, Dan Băgărean, Arghir Suciu (campion naţional în 2007, 2008 şi vicecampion naţional la concursul de încrucişări în 2011) etc. s-au bucurat şi se bucură de frumoase aprecieri în ţară.
            O activitate deosebită în domeniul de care vorbim desfăşoară Cercul rebusist ALGORITM de la Gherla (care, în 2012, aniversează 25 de ani de la înfiinţare), susţinut de autorităţile locale, al cărui preşedinte foarte harnic şi tenace este admirabilul domn Ioan FELECAN, un excelent compunător de jocuri enigmistice, de careuri tematice cu schepsis (cu cheie), colaborator la cele mai prestigioase reviste de profil din ţară (REBUS, REBUSACHE, REBUSMANIA, ALB ŞI NEGRU etc.).
            Multe lucrări ale domniei sale au fost publicate în „Antologia de rebus şi epigramă, Cluj-Napoca 2009”, iar acum, sub îngrijirea lui, apare o altă antologie cvasi-exhaustivă cu multe lucrări originale, cu titlu sugestiv JOCURI DE PE SOMEŞ.
            Întâmpinăm cu bucurie această apariţie şi îi urăm autorului, recent pensionat, ani mulţi de activitate şi cât mai multe asemenea perle ale spiritului”
            Cei care doresc să intre în posesia acestui volum îl pot contacta pe autor la tel. 0748224307 sau la adresa poştală: Ioan FELECAN Str. Victoriei nr. 6, Bl. D 3, ap. 5, GHERLA, cod 405300 Jud. CLUJ


Un comentariu:

  1. Sunt incantat de aceasta aparitie si mai ales ca sunt agreat de D-l Felecan.
    Cuvantul inainte, smnat de catre D-l Prof.Dr. Teodor Capota, intregeste prestigiul de care se bucura autorul Ioan Felecan.

    RăspundețiȘtergere